Veelgestelde vragen

Wat te doen bij acute pijnklachten buiten openingstijden:

Tijdens praktijkuren kunt u voor spoed altijd terecht na een telefonische afspraak via ons
telefoonnummer 072-571 3331

De spoeddienst buiten praktijkuren is UITSLUITEND en alleen bedoeld voor ongevallen, nabloedingen en ernstige pijnklachten, die niet kunnen wachten tot de eigen tandarts weer bereikbaar is. Indien het noodzakelijk is gebruik te maken van deze dienst, wilt u dan rekening houden met contante betaling en wilt u uw verzekeringspapieren meenemen? Tijdens de spoeddienst is legitimatie verplicht.

De Tandartsen Waarneemkring Heerhugowaard / Langedijk is buiten praktijkuren bereikbaar op: 
020-3034500 (Tandarts Bemiddelings Bureau)

VEELGESTELDE VRAGEN OVER LOSSE BEUGEL EN SLOTJESBEUGEL:

Mijn uitneembare beugel is stuk wat moet ik doen?Mijn uitneembare beugel is stuk wat moet ik doen?

Wat vervelend dat jouw beugel stuk is gegaan. Neem gewoon even telefonisch contact met ons op en dan kunnen we samen even kijken wat er stuk is en of wij dit zelf op kunnen lossen of de beugel even ter reparatie naar het laboratorium moet.

Mijn tanden staan scheef. Welke beugel heb ik nodig:

Deze vraag is niet zo te beantwoorden. Als er een afspraak is gemaakt bij de orthodontist zal hij/zij jouw gebit beoordelen. Voor het bepalen van de juiste beugel zijn er ook röntgenfoto’s en gebitsmodellen nodig. Daarna wordt een behandelplan gemaakt en duidelijk welke beugel het meest geschikt is voor jou.

Wat kost een beugel?

Er zijn vele behandelmethoden dus dit verschilt per situatie. Gemiddeld duurt een behandeling tussen de 2 en 3 jaar. De gemiddelde kosten van een behandeling voor kinderen liggen tussen de 2.500,- en 3.000,- euro. Bij volwassenen ligt dit vaak iets hoger aangezien er vaak wordt gekozen voor Invisalign wat hogere kosten met zich meebrengt.

Ik krijg een spleetje tussen mijn tanden, gaat dit goed?

Het kan gebeuren dat je er een spleetje ontstaat tussen jouw tanden tijdens de behandeling. Dit komt omdat wij de tanden en kiezen aan het verschuiven zijn om ze recht te zetten. Het spleetje wordt in een latere fase weer gesloten of sluit vanzelf.

Zijn er wachttijden voor een beugel?

Er zijn momenteel geen wachttijden in onze praktijken. Denk jij na over een beugel neem dan gerust contact met ons op. Dit kan online via ons contactformulier of telefonisch. We staan jou graag te woord!

Hoe vaak ga je op controle?

Een controle afspraak voor jouw beugel is gemiddeld om de 4-6 weken.

Ik ben vergeten hoe ik mijn elastiekjes moet dragen.

Dit kan natuurlijk gebeuren. Tijdens de controle heb je instructie gehad hoe de elastiekjes te dragen en ook hoe vaak. Dit is wel voor iedereen verschillend. Neem even telefonisch contact met ons op, wij leggen het jou graag nog een keer uit.

Beschadigen de slotjes (brackets) mijn tanden niet?

De materialen die wij gebruiken om de slotjes vast te zetten zijn gemaakt voor het gebit. De beugel kan niet jouw tanden beschadigen. Een goede mondhygiëne is zeer belangrijk bij het dragen van deze beugel. Bij weinig of slecht poetsen kan door tandplak een tand wel beschadigen en een gaatje ontstaan.

Kun je met een beugel alles eten en drinken?

Met een losse (uitneembare) beugel kun je in principe alles eten. Deze beugel mag namelijk uit tijdens het eten . Dit is niet het geval met een vaste (slotjes) beugel. Het is niet handig om harde dingen te eten zoals nootjes en zuurtjes. Ook is het beter om harde broodjes en appels in stukjes te snijden en niet af te happen. Hele kleverige dingen (kaugum, toffees) kunnen er ook voor zorgen dat een slotje (bracket) los gaat. Denk hieraan als je een vaste beugel hebt. En uiteraard hoeven wij niet te vertellen dat gezond eten beter is voor jouw gebit in het algemeen toch?

Mijn slotje (bracket) zit los, wat moet ik doen?

Wat vervelend dat er een bracket los is gegaan. Je kunt proberen deze er tussen uit te halen door het elastiekje eraf te halen waarmee de bracket vast zit aan de draad. Neem contact op met de praktijk om een afspraak te maken voor reparatie.

Ik heb een wondje in mijn mond door de beugel, wat moet ik doen?

Een wondje in jouw mond ontstaat vaak in het begin van het dragen van de beugel. De mond moet nog een beetje wennen aan de beugel en dit gaat vaak na een paar dagen weer over. Bij een vaste beugel heb je was meegekregen. Deze was kun je op de bracket (slotje) plakken die het plekje veroorzaakt, hierdoor gaat het scherpe eraf en kan het plekje genezen.

Het bandje om mijn kies is los, wat moet ik doen?

Het is heel belangrijk dat een bandje goed vast zit om de kies. Neem daarom zo snel mogelijk contact op met de praktijk voor het maken van een reparatie afspraak. Als je elastiekjes draagt aan het bandje moet je daar nu even mee stoppen tot het bandje weer vast zit.

Het elastiekje is van mijn slotje af, wat moet ik doen

Als een elastiekje los zit van een bracket is het handig om even te bellen, je kunt hiervoor vaak dezelfde dag even langskomen. Heb je een afspraak voor controle binnen 2-3 dagen dan hoef je niet te bellen voor een los elastiekje. Wij nemen dit dan mee tijdens de controle.

Ik wil mijn afspraak afzeggen of verzetten, hoe kan ik dat doen?

Het handigste is om even telefonisch contact met ons op te nemen. Als je belt kunnen we snel schakelen en jouw afspraak eenvoudig verzetten. Let wel, een afspraak dient minimaal 24 uur van te voren te worden afgezegd.

Hoe vaak en hoelang moet ik de beugels dragen?

U draagt de beugels 22 uur per dag en verwijdert ze alleen om te eten, te drinken en tanden te poetsen. Voor een optimaal eindresultaat is het belangrijk dat u zich aan de voorgeschreven draagtijd houdt.