Slotjesbeugel

Slotjesbeugel ook wel vaste beugel genoemd. Deze kennen de meeste mensen wel. Er worden slotjes (brackets) op de tanden geplaatst waar een draad doorheen loopt. De draad, die door de brackets loopt zorgt ervoor dat je tanden geleidelijk gaan verschuiven door kracht uit te oefenen op de tanden. Je tanden en kiezen komen door deze beugel iets losser in de kaak te staan waardoor ze langzaam verschoven kunnen worden, waarna ze weer vast groeien. Op die manier kunnen wij de tanden recht zetten.

Wennen en schoonmaken:  de vaste beugel/slotjesbeugel is even wennen de eerste dagen. De spanning op de tanden is voelbaar en houdt een paar dagen aan. Mocht je veel last hebben dan kun je evt  een paracetamol nemen. Het kan zijn dat er een plekje of blaartje ontstaat, dit hoort ook bij het wennen. Eventueel kun je een stukje wax krijgen die je plakt op het slotje die het plekje veroorzaakt. Pas op met Harde etenswaren (drop, noten, chocola, stokbrood, appels etc.) maar ook met kleverige etenswaren zoals kauwgum en toffees/winegums. Snijd dus bijvoorbeeld een appel eerst in stukjes. Vaak kan je in het begin alleen op je voortanden dichtbijten; de kiezen komen dan niet op elkaar. Wees dan extra voorzichtig, na een paar weken is dit euvel voorbij. Mocht onverhoopt toch iets aan de beugel stuk gaan, wacht dan niet tot de volgende afspraak, maar bel meteen naar de praktijk om uit te leggen wat er aan de hand is. Vaak is het nodig om de apparatuur zo snel mogelijk te repareren.

Met deze beugel heb je een grotere kans op gaatjes als je niet goed poetst. Goed schoonhouden van je tanden en kiezen is essentieel. Uiteraard zal de assistente alles rustig en duidelijk uitleggen bij het plaatsen van de vaste beugel.